Zorlu ameliyat başarılı geçti ama kadının kalbinin simsiyah olduğu ortaya çıktı

Kadının Kalp Kapakçığı Ameliyatı Sonrası Nadir Bir Kalıtsal Hastalığı Ortaya Çıktı

Birkaç haftadır fiziksel aktiviteler sırasında nefes darlığı yaşayan kadının, geçmişinde koyu renkli idrar ve protez ameliyatları gibi belirtiler bulunmaktaydı. Bu belirtiler, sonradan konulacak teşhis için önemli ipuçları taşıyordu.

Live Science’ta yer alan habere göre; hekimler, kadının kalp fonksiyonlarını ekokardiyogram ve kalp kateterizasyonu ile inceledi ve ciddi aort darlığı tespit edildi. Aort kapakçığı daralmış ya da tıkanmıştı ve bu durum, vücuda oksijenli kan geçişini zorlaştırıyordu.

Açık kalp ameliyatıyla kadının aort kapağı değiştirildi ve 13 gün sonra taburcu edildi. Üç yıl boyunca kalpten kaynaklanan herhangi bir belirti göstermeyen kadının ameliyat sırasında ilginç bir durumla karşılaşıldı… Aort dokusunda siyah pigmentasyon ve kapağın kireçlenmiş bölgelerinde koyu siyah dokular bulundu.

Yapılan mikroskobik incelemede, kahverengi pigment birikimi ve bağışıklık hücrelerinde pigment bulguları görüldü ve kadının nadir bir genetik hastalık olan alkaptonüri hastalığına sahip olduğu belirlendi.

Alkaptonüri, dünyada 100 bin ila 250 bin kişiden birinde görülen genetik bir hastalıktır. HGD adlı gende meydana gelen mutasyonlar, vücuttaki bazı maddelerin parçalanmasını engeller ve homogentisik asit adlı bir yan ürünün birikmesine neden olur.

Bu durum idrarda kararma ve vücutta koyu renkli pigment oluşturarak dokularda kireçlenmeye yol açar. Bazı hastalarda kalp dokularında da bu birikim gelişebileceği için kadının siyahlaşan kalp kapakçığı dikkat çekiciydi.

Hekimler, bu vakayı oldukça ender görülen bir örnek olarak değerlendirirken, kalp cerrahları ve patoloji uzmanlarının elektif kalp ameliyatlarında karşılaşabilecekleri bu nadir durumu bilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, tıbbi bir tavsiye niteliği taşımamaktadır. Metinde yer alan görseller yapay zeka teknolojisiyle oluşturulmuştur.

Related Posts

Hep yorgun, kızarık gözleriniz mi var? Nedeni en yaygın hastalık olabilir

Kuru göz hastalığı, gözde batma, yanma, kızarıklık ve bulanık görme gibi belirtilerle yaşam kalitesini olumsuz etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Tunç, kuru gözün nedenlerini ve kişiye özel tedavi yöntemlerini anlattı.

Alzheimer hastalığının ilk belirtisi tatilde ortaya çıkıyor

Tatil genellikle dinlenme, eğlenme ve yenilenme ile ilişkilendirilir. Ancak uzmanlara göre, özellikle Alzheimer ve demansın erken belirtileri tatil dönemlerinde kendini gösterebilir.

Yaz tatilinde yanlış zaman yönetimi akran zorbalığını tetikliyor

Enstitü Sosyal Genel Koordinatörü İpek Coşkun Armağan, serbest zaman yönetimi yapamayan birçok anne baba için yaz tatilinin kadim problem haline dönüştüğünü, bu süreçte çocuklar arasında “dijital bağımlılık” ve “dijital zorbalık” kavramlarının tetiklendiğini bildirdi. Armağan, AA muhabirine, yaz tatilinde çocukların ekran bağımlılığı ya da dijital davranış bozukluklarının yakından hassasiyetle takip edilmesi gerektiğini söyledi.

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.