Alzheimer hastalığının ilk belirtisi tatilde ortaya çıkıyor

Rutin Değişiklikler Demans Belirtilerini Tetikleyebilir

SurreyLive’da yayımlanan bir köşe yazısına göre, demans uzmanları, tatil gibi alışılmadık zamanlarda hastalığın ilk işaretlerinin daha belirgin hale gelebileceğini belirtiyor.

Alzheimer Derneği’nin Demans Destek Hattı’ndan uzman Hollie Wynde’a göre, günlük rutinlerdeki değişiklikler demans hastaları için son derece zorlayıcı olabilir. Yeni bir manzara, yön kaybı ve tanıdık olmayan ortamlarda bulunmak, bilişsel zorlukları artırabilir.

Wynde, “Demans hastaları için en ufak bir değişiklik bile oldukça zorlayıcı olabilir ve günlük yaşamlarını derinden etkileyebilir” diyor.

Erken belirtiler arasında hafıza kaybı, düzensiz düşünce yapısı, konsantrasyon sorunları, iletişim veya görsel algı bozuklukları, ruh hali değişiklikleri, zaman ve mekân algısında bozulmalar bulunuyor.

Bu belirtiler genellikle yaşlılık belirtileriyle karıştırılsa da, tatil gibi farklı ortamlara girildiğinde bu işaretler daha belirgin hale gelebiliyor.

Seyahat Planlaması Önemli

Alzheimer Derneği, hastalara seyahat etmemeleri yönünde bir uyarıda bulunmuyor. Aksine, doğru şekilde planlanan bir seyahatin mümkün olduğunu vurguluyor.

Wynde’a göre, çevresel değişiklikler kafa karışıklığına neden olabilir. Bu nedenle bilindik bir tatil yeri seçmek ve günlük rutinlerdeki aksaklıkları en aza indirmek faydalı olacaktır.

Uzmana göre, hastanın ihtiyaçları, yetenekleri, güvenliği ve tercihleri doğrultusunda planlama yapılması; hem hasta hem de refakatçileri için seyahati daha konforlu ve güvenli hale getirecektir.

Related Posts

Yaz tatilinde yanlış zaman yönetimi akran zorbalığını tetikliyor

Enstitü Sosyal Genel Koordinatörü İpek Coşkun Armağan, serbest zaman yönetimi yapamayan birçok anne baba için yaz tatilinin kadim problem haline dönüştüğünü, bu süreçte çocuklar arasında “dijital bağımlılık” ve “dijital zorbalık” kavramlarının tetiklendiğini bildirdi. Armağan, AA muhabirine, yaz tatilinde çocukların ekran bağımlılığı ya da dijital davranış bozukluklarının yakından hassasiyetle takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Zorlu ameliyat başarılı geçti ama kadının kalbinin simsiyah olduğu ortaya çıktı

Avusturya’da 65 yaşındaki bir kadının yaşadığı nefes darlığı şikayeti, sıradan bir kalp rahatsızlığı gibi görünse de yapılan incelemeler sıra dışı bir gerçeği ortaya çıkardı. Kadının kalbi, nadir görülen bir genetik hastalık nedeniyle siyaha boyanmıştı.

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.

Ankara’da sağlıkta yeni dönem: Bazı asgari ücretli ve emekliler yararlanıyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden yeni destek paketini devreye aldı. ABB, sosyal destek alan asgari ücretlilerin ve emeklilerin sağlık katılım paylarını ödüyor.