‘Don felaketinin hasarı şimdiden fiyatlara yansıdı’

Belce ÖRÜ

Meyve sebze enflasyonunun ülkemizde yüksek seyrettiği ve çiftçilerin maliyetlerden şikayet ettiği bir dönemde don felaketi beklenmedik bir durum oldu. 36 ilde üreticiler, afet hali ilan edilmemesine tepki gösterdi ve devlet desteğinin önemine vurgu yaptı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran, İstanbul’un don felaketinden doğrudan etkilenmemesine rağmen talep nedeniyle lojistik sıkıntılar yaşandığını belirtti.

Kapıkıran, “Hasat döneminde, rekoltenin farklı ürünlerde yüzde 30 ila yüzde 90 arasında düşeceğini tahmin ediyoruz. En fazla zarar gören ürün kayısı oldu. Elmanın fiyatı rafta şimdiden 100 lirayı aştı. Talebin sabit kalması durumunda, rekolte düşüşü kadar zam beklenmeli. İthal edilen ürünlerde döviz kuru da fiyatları etkileyecektir” dedi.

1 YILDA 2. DON

TMMOB Adana Şube Başkanı Ahencen Tayakası ise, “Zaten 21-25 Şubat tarihleri arasında çok ciddi bir ilkbahar don olayı yaşamıştık. Narenciye ve kışlık sebzelerde büyük zararlar meydana geldi. İhracat için ayrılan ürünler iç piyasaya sürüldü” şeklinde konuştu. Bursa Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Sayın İsmail Altınkaya ise, “Hava ısındıkça hasarın boyutu daha net anlaşılacak ancak hemen hemen her bölgede ciddi zararlar var” ifadelerini kullandı.

Çiftçinin borçları ertelenmeli

Murat Kapıkıran, “Tarımsal afet ilan edilmeli ve iklim değişikliğinin etkisi yüzünden bu sene ürünler erkenden don tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Meteoroloji zirai don uyarısı yapmış olabilir ama çiftçiler için gerekli önlemler alınmalı. Don felaketinden etkilenen bölgelerde faaliyet gösteren çiftçilerin borçlarının ertelenmesi şart. Aksi takdirde aynı bölgelerde tarım yapmak neredeyse imkansız hale gelebilir” diye konuştu.

Related Posts

Uzman isimden önemli uyarı… Altında fırsat için geri sayım!

Küresel çapta yaşanan gelişmeler altını da yakından etkiliyor. Bu nedenle son dönemlerde arama motorlarında sıklıkla altın fiyatlarına yönelik sorgulamalar ön plana çıkıyor. Yatırımcılar ve birikimini değerlendirmek isteyen vatandaşlar altına ilişkin …

Trafikten men edilen araçlarla ilgili önemli gelişme! 50 milyar lira gelir beklentisi

Yediemin otoparklarında bekleyen araçların hızla satışının önü açılırken, böylece sayısı 14 bin olduğu tahmin edilen bu araçların ekonomiye kazandırılması sağlanacak. 9. Yargı Paketi kapsamında yapılan düzenlemeyle, trafikten men edilerek alıkonulan …

Bira ve viski zamlandı. Bakkal fiyatı bile ‘pes’ dedirtti

Alkol fiyatları cep yakıyor. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, Tuborg ve Pernod Ricard Türkiye alkol gruplarına zam geldiğini duyurdu. Sosyal medya üzerinden açıklanan yeni fiyatlar, tüketicileri şaşırttı. Tuborg’un …

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …

Bakır fiyatları rekor kırdı

ABD Başkanı Donald Trump’ın bakır ithalatına yüzde 50 tarife getireceklerini bildirmesinin ardından bakırın libresi uluslararası piyasalarda 5,81 dolarla rekor kırdı.