Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, hazır dondurmalardaki koruyucu maddeler ve yapay tatlandırıcıların çocuklarda dikkat eksikliği, davranış bozukluğu ve alerjik reaksiyonlar gibi istenmeyen sorunlara yol açabileceğini vurguladı.
‘KATKI MADDELERİ VE KORUYUCULARA DİKKAT’
Marketlerde ve bakkallarda satılan hazır dondurmalardaki raf ömrünü uzatmak ve kıvamını korumak için kullanılan birçok katkı maddesine dikkat çeken Prof. Dr. Akgün, “Bu ürünlerde bulunan koruyucu maddeler ve yapay tatlandırıcılar çocuklarda dikkat eksikliği, dikkat dağınıklığı ve davranış bozukluklarına neden olabilir. Ayrıca alerjik reaksiyonlara yol açabilirler. Bilimsel araştırmalar da bu konuda benzer sonuçlar ortaya koymuştur. Hazır dondurmalar genellikle süt tozu ve glikoz şurubu gibi katkı maddeleriyle yapılır. Bu maddeler çocuk sağlığını olumsuz etkileyebilir” şeklinde konuştu.
‘GÜVENİLİR ÜRETİCİLERİN DONDURMALARINI TERCİH EDİN’
Ailelere önerilerde bulunan Prof. Dr. Akgün, “Benim tavsiyem, katkı maddesi içermeyen ve güvenilir üreticilerin ürettiği dondurmalardan tercih edilmesi yönünde. Bu tür dondurmalar genellikle günlük süt ve doğal şeker kullanılarak yapılır, koruyucu ve kıvam artırıcı maddeler içermez. Ayrıca lezzet açısından da daha üstündürler. Evde, doğal malzemelerle dondurma yapmak da mümkündür. Hazır dondurmaların içindeki katkı maddelerinin etkileri zamanla birikebilir. Çocuklar genellikle günlük olarak hazır dondurma tüketiyorsa, bu durum uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle ailelerin bu konuda daha bilinçli hareket etmeleri son derece önemlidir” ifadelerini kullandı.