Fed Başkanı Powell, Arz Şokları Konusunda Uyardı!
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ekonomik ortamın 2020’den bu yana önemli ölçüde değiştiğini vurgulayarak, “daha sık ve kalıcı arz şokları” yaşanabileceği uyarısını tekrarladı. Powell, bankanın para politikası stratejisinin bu değişikliklere adapte olacağını belirtti.
ABD’de aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) beklentilerin altında kalarak yüzde 0,2 artış gösterdi. Bu durum, piyasalarda etkisini gösterirken, Fed’in tarife kaynaklı fiyat baskılarını takip edeceği beklentisi yükseldi. Para piyasaları, yıl içinde iki faiz indirimi olasılığını değerlendiriyor.
ABD 10 yıllık tahvil faizi haftayı 4,44% ile tamamlarken, dolar endeksi de yükselişle 101,1 seviyesine çıktı.
Altın, Son 6 Ayın En Düşük Performansını Kaydetti!
Altın ve diğer değerli metaller, güvenli liman talebinin azalması ve güçlenen dolar endeksinin etkisiyle değer kaybetti. Altının ons fiyatı, güvenli liman talebindeki azalış ve dolar endeksinin güçlenmesiyle gerileyerek son altı ayın en kötü performansını sergiledi.
Altın, genellikle düşük faiz ortamlarında değer kazanırken, piyasalardaki fiyatlamaların yanı sıra doların güçlenmesi ve ABD-Çin arasındaki ticaret anlaşmalarındaki belirsizlik altın fiyatlarını aşağı çekti.
Değerli metallerin tümünde değer kaybı yaşanırken, altın yüzde 2,7, platin yüzde 0,8, paladyum yüzde 1,6 ve gümüş yüzde 1,4 değer kaybetti.
Baz Metallerde Ticaret Savaşları Endişesi!
Baz metaller, ticaret savaşları ve küresel büyüme beklentileri arasında kararsız bir seyir izledi. Küresel büyüme beklentilerindeki artış fiyatları desteklerken, tarife endişeleri ve stok fazlaları fiyatları aşağı çekti.
Ayrıca, ABD’ye yönelik ithalat tarifeleri ve bakır stoklarında yaşanan artış, fiyat farklarını daralttı. Baz metallerde yaşanan bu gelişmelerde, çinko, alüminyum ve kurşun fiyatları artarken, bakır ve nikel fiyatlarında düşüş görüldü.
Petrol, Küresel Büyüme Beklentileriyle Yükselişte!
Petrol fiyatları, ABD-Çin ticaret gerginliğinin azalması ve küresel büyüme beklentilerinin artmasıyla yükselişte seyretti. ABD-Çin arasındaki tarife geriliminin hafiflemesi piyasalarda iyimserlik yaratırken, güçlü dolar endeksinin talebi sınırlayabileceği belirtiliyor.
Rusya-Ukrayna barış görüşmeleri ve ABD-İran nükleer anlaşması ile ilgili haberler de petrol fiyatları üzerinde etkili oldu. Analistler, yaptırımların kaldırılmasıyla sonuçlanabilecek bir nükleer anlaşmanın, İran’ın petrol üretimini artırması ve küresel piyasalara ek arz sağlaması bekleniyor.
Mısır ve Rusya’dan Buğdayda Ortak Adımlar!
Tarım emtia piyasası, ihracat haberleri ve arz-talep beklentileriyle karışık bir seyir izledi. ABD’nin buğdayda gizli ihracat anlaşmaları yapması ve Mısır ile Rusya’nın buğday ticaretinde işbirliği yapma planları açıklaması piyasaları etkiledi.
Bu hafta, buğdayda düşüş yaşanırken, mısır ve diğer tarım emtialarında ise artışlar gözlendi. Kakao fiyatlarındaki yükseliş ise Batı Afrika’da devam eden rekolte düşüşü ve spekülatif pozisyonlardaki artış gibi faktörlerden kaynaklanıyor.
Emtia borsasındaki fiyatlar, şeker ve kahvede düşüş yaşarken, kakaoda yükseliş görüldü.