İki Balkan ülkesinin mart ayından itibaren Avrupa Birliği (AB) içinde serbest dolaşım imkanı sağlayan Schengen bölgesine hava ve deniz sınırlarında katılabileceği açıklandı. Avusturya, ‘düzensiz göçün artabileceği’ kaygısıyla karara karşı çıkarken, Romanya ve Bulgaristan’ın aşama aşama Schengen bölgesine katılmasını kabul etti.
Bu iki ülkenin kara sınırlarının da Schengen bölgesine açılabilmesi amacıyla görüşmeler gelecek yıl devam edecek. 400 milyon kişiye serbest dolaşım imkanı sağlayan Schengen bölgesinde mevcut durumda 27 ülke bulunuyor. 2007 yılında AB’ye üye olan Romanya ve Bulgaristan, 10 yıldan uzun bir süredir Schengen bölgesine girmeye çalışıyor. Bu iki Balkan ülkesi tam olarak Schengen bölgesine girerse, Avrupa Birliği üyesi olup da bu bölgeye girmeyen iki ülke İrlanda ve Kıbrıs Cumhuriyeti olacak.
’13 YIL SONRA NİHAYET SCHENGEN’E GİRECEĞİZ’
Romanya İçişleri Bakanlığı, anlaşmanın 23 Ekim’de yapıldığını duyurdu. Başbakan Marcel Ciolacu, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda “Romanya, 13 yıl sonra nihayet Schengen’e girecek! Bu konuda siyasi anlaşmaya vardık” dedi.
Bulgaristan Başbakanı Nikolay Denkov da bir kabine toplantısında uzlaşmayı teyit etti. Avusturyalı yetkililerse sadece müzakerelerin devam ettiğini söyledi. Viyana, geçen yıl Schengen bölgesinin genişlemesini veto etmiş, ancak daha sonra, kara sınırlarının açılmasından önce “Havadan Schengen” fikrini ortaya atmıştı. Avusturya, Brüksel’in AB’nin dış sınırlarını koruma önlemlerini alması durumunda, iki ülkeden hava seyahatleri konusundaki kuralların yumuşatılmasına hazır olduğunu söylemişti.
Avusturya’da iktidardaki Halk Partisi, şu anda kamuoyu yoklamalarında önde görünen faşist Özgürlük Partisi’nin baskısıyla, göç alanında sert bir tutum benimsedi. (BBC Türkçe)