“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Uzmanından Uyarı: Renkli Ambalajlarla Süslenen Gıdalara Dikkat!

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Gamze Çakaloğlu, renkli ambalajlar, fit, doğal, şekersiz gibi masum görünümlü ifadelerle süslenen gıdaların genellikle ultra işlenmiş gıdalar kategorisinde yer aldığını vurgulayarak, bu tür ürünlerin fazla yemeye yönlendirmek amacıyla tasarlandığını belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamada, İngiltere ve ABD dahil sekiz ülkede yapılan bir araştırmaya göre, aşırı işlenmiş besinleri çok tüketen kişilerin erken ölüm riskinin arttığı ortaya konuldu.

American Journal of Preventive Medicine’da yayımlanan araştırmaya göre, işlenmiş et, mısır gevrekleri, gazlı içecekler, bisküvi ve dondurma gibi aşırı işlenmiş gıdaların yüksek oranda tüketilmesinin erken ölüm riskiyle ilişkilendirilebileceğinin altı çizildi. Yapılan tahminlere göre, 2018’de yalnızca ABD’de 124 bin, İngiltere’de ise 18 bine yakın erken ölümün bu tür gıdaların tüketimiyle doğrudan ilişkili olabileceği düşünülüyor.

Diyetisyen Çakaloğlu’nun açıklamalarına göre, günümüzde tüketilen besinlerin yapısı değişmiş durumda. Artık birçok ürün daha fazla yemeye teşvik etmek için üretiliyor ve bu ürünlerin ambalajları renkli olabilir, fit ve doğal gibi ifadeler içerebilir ancak genellikle ultra işlenmiş kategorisine dahildirler. Bu gıdalar beyni ve yeme alışkanlıklarını etkileyen aroma vericiler, katkı maddeleri ve modifiye edilmiş bileşenler içerirler.

Çakaloğlu, paketli ürünlerden tamamen uzaklaşmanın zor olabileceğini ancak bu tür ürünleri tanımanın ve tüketimini sınırlamanın mümkün olduğunu belirtti. Sağlıklı seçimler yapmak için ise alışverişte ürün ambalajlarının arka yüzünü incelemek, içerik listesine dikkat etmek ve anlaşılmaz terimler içeren ürünlerden kaçınmak gerektiğini söyledi.

Diyetisyen Çakaloğlu ayrıca, evde basit malzemelerle hazırlanan yiyeceklerin hem fiziksel hem de zihinsel sağlık için daha faydalı olduğunu vurgulayarak, bilinçli tercihler yapmanın önemine dikkat çekti.

(AA)

Related Posts

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.

Ankara’da sağlıkta yeni dönem: Bazı asgari ücretli ve emekliler yararlanıyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden yeni destek paketini devreye aldı. ABB, sosyal destek alan asgari ücretlilerin ve emeklilerin sağlık katılım paylarını ödüyor.

1 fincan içen boğaz ağrısını unutuyor! Doktorların doğal reçete, antibiyotik gibi etki ediyor

İster soğuk algınlığınız olsun ister mevsimsel alerjilerle mücadele ediyor olun, boğaz ağrısıyla uğraşmak can sıkıcı bir durum olabilir. Sıcak sıvılar tahrişi hafifletmeye yardımcı olabileceğinden, yaygın bir çözüm sıcak çay içmekten geçer. Ancak kesin bir çözüm arıyorsanız size nokta atışı bir çay önereceğiz. İşte boğaz ağrısını alıp götüren o çay!

Üst solunum yolları enfeksiyonları arttı

İklim değişikliğine bağlı hava sıcaklıklarınızdaki ani değişim solunum yolu hastalıklarına davetiye çıkarıyor…

Yaşanan depremler çocuklarda travmaya neden olabilir

Türkiye’de yaşanan depremler, çocuklarda travmalara sebep olabiliyor. Uzmanlar, deprem gerçeğini çocuklara doğru şekilde anlatmanın yaşanabilcek korkuyu en aza indirebileceğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir