Ankara’da 7 İlçede Arkeolojik Kazılar Devam Ediyor
Başkent Ankara’da bulunan 7 ilçede devam eden arkeolojik kazılar, nisan ve mayıs aylarında başladı. Nallıhan ilçesindeki Juliopolis kazısı, Evren’deki Cebirli Fosil kazısı, Çubuk’taki Meliksah Roma Kaplıca Hamamı kazısı, Altındağ’daki Ulus Hamamı kazısı, Polatlı’daki Cumhurbaşkanlığı Hacıtugrul Höyük kazısı, Gölbaşı’ndaki Kül Höyük kazısı ve Kalecik ilçesindeki Kalecik Kalesi kazısı tamamlandı.
Kazılar sonucunda Anadolu’da Hitit, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Paleolitik dönemlere kadar uzanan medeniyetlere ait yeni eserler gün yüzüne çıkarıldı. Ortaya çıkan buluntular tarihlendirildikten sonra arşivlenecek. 2025 yılının nisan-mayıs döneminde kazıların yeniden başlaması planlanıyor.
‘Demir Çağında Kurulan Hacıtugrul Höyüğü’
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve Cumhurbaşkanlığı Hacıtugrul Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bahattin Çelik, Hacıtugrul Höyüğü’nün Anadolu’daki en büyük 5 höyükten biri olduğunu belirtti. Hacıtugrul Höyüğü’nün 23 hektarlık bir alana sahip olduğunu söyleyen Çelik, buranın Demir Çağı’nda kurulmuş olabileceğini ve İskitler’in saldırısını engellemek için bir kale şeklinde inşa edilmiş olabileceğini ifade etti.
‘Orta Frig Dönemine Ait Buluntular Bulduk’
Prof. Dr. Çelik, Hacıtugrul Höyüğü’nde Orta Frig dönemine ait ithal seramiklerin bulunduğunu aktararak, bu buluntuların Batı Anadolu ile bağlantılı olduğunu ve tarih açısından önemli olduğunu belirtti. Bölgede yapılan kazılar, Kırşehir Kaman’da, Eskişehir’de Pessinus şehrinde ve Gordion’da bulunan buluntularla paralellik gösterdi. Bu bulgular sayesinde bölgenin Demir Çağı’nda yoğun bir şekilde kullanıldığı anlaşıldı.
‘Restorasyon Çalışmaları Devam Edecek’
AYBÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Meliksah Roma Kaplıca Hamamı Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Yusuf Albayrak, Roma Kaplıca Hamamı’ndaki kazı çalışmalarının nisan ayında başladığını ve havuz kısmında temizlik çalışmalarının yapıldığını belirtti. Zeminin hala bulunamadığını söyleyen Albayrak, 2025 yılında yapılacak çalışmalarla zeminin tam olarak belirleneceğini ve bir restorasyon projesinin hazırlanacağını ifade etti. Bu projeyle hamamın ilk günkü haline getirilmesi hedefleniyor.